Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Σενάρια για το ψευδοκράτος


Με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κόσοβο, καθώς και των διαδοχικών αρνητικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αναγνωρίζει δικαιώματα στους....
... χρήστες των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, η άλλη πλευρά άρχισε να επεξεργάζεται σενάρια αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ».
Η τουρκική πλευρά έχει θέσει ως τελικό χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό το τέλος αυτού του χρόνου. Μόλις την περασμένη Κυριακή ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου είπε σε δημόσια ομιλία του πως αν δεν πετύχουν οι συνομιλίες «ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του».

Το ευνοϊκό για την τουρκική πλευρά είναι ότι ο διεθνής παράγοντας που ασχολείται με το Κυπριακό (ΟΗΕ και Ε.Ε.) συνηγορεί υπέρ των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς επήλθε μεγάλη κόπωση από τις παρενέργειες της εκκρεμότητάς του. Ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-Μουν έχει ανακοινώσει πως το Νοέμβριο θα ετοιμάσει έκθεση για την πορεία των συνομιλιών.

Αναμένεται ότι θα υποβάλει εισηγήσεις για ..........
.τρόπους ταχείας ώθησής τους. Αν αποτύχει, τότε θα καταθέσει την εντολή των καλών του υπηρεσιών και θα αποσυρθεί από το Κυπριακό.

Η φιλοσοφία της στρατηγικής του ΟΗΕ εδράζεται στην εξής ανάλυση:

Το Κυπριακό έχει τρεις προοπτικές:

*Τη λύση ομοσπονδίας στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

*Την οριστική διχοτόμηση του πολύπαθου νησιού.

*Τη διατήρηση του σημερινού στάτους κβο.

Η επιλογή του ΟΗΕ και της Ε.Ε. που θα λύσει όλα τα προβλήματα είναι η πρώτη. Ομως η «σταθερότητα» του στάτους κβο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη λύση και ο χρόνος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διχοτόμηση. Οπόταν, ο στόχος είναι η εξουδετέρωση της «ασφάλειας» του στάτους κβο για να τεθούν οι δύο κοινότητες, οι ηγεσίες τους και τα ξένα κράτη που ενδιαφέρονται για τη λύση ενώπιον του διλήμματος: Επανένωση της Κύπρου σε ομοσπονδιακή δομή, στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ ή οριστικό διαζύγιο και αναζήτηση άλλων λύσεων.

Παράλληλα με τον ΟΗΕ η Ε.Ε. συντηρεί την απειλή της εφαρμογής του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα με πλειοψηφία από το Ευρπωπαϊκό Συμβούλιο. Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία δεσμεύτηκε να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στα κυπριακά σκάφη, ενώ η Ε.Ε. θα ξεμπλοκάρει τα οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών.

Στον ΟΗΕ πιστεύουν πραγματικά ότι μια συμφωνία είναι εφικτή διότι η διχοτόμηση δεν είναι η πρώτη επιλογή για κανέναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Ομως, αν η συνένωση αποδειχθεί ανέφικτη, τότε θα είναι η «δεύτερη καλύτερη λύση».

Δόλωμα η Αμμόχωστος

Το σημαντικότερο ζήτημα που εκκρεμεί στις συνομιλίες είναι το περιουσιακό. Είναι ένα δύσκολο θέμα στο οποίο αν συμφωνήσουν ο Χριστόφιας με τον Ερογλου, μπορούν να συμφωνήσουν σε όλα. Εκ των πραγμάτων η δοκιμασία στο περιουσιακό θα είναι ένα είδος crash test για τις ίδιες τις συνομιλίες. Οι συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων συνεχίζονται όλο τον Αύγουστο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο ΟΗΕ θα έχει εικόνα, οπότε θα υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει υποβάλει ένα τρίπτυχο προτάσεων για μεγαλύτερη απόδοση των συνομιλιών. Οι δύο προτάσεις αφορούν τη διαδικασία και η τρίτη την επιστροφή της Αμμοχώστου ως ανταλλάγματος για το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης για εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την Ε.Ε. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η πρόταση του Χριστόφια για την Αμμόχωστο είναι επικίνδυνο δόλωμα για τη διχοτόμηση. Εάν το Κυπριακό κηρυχθεί ανεπίλυτο στο τέλος του χρόνου, τότε η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει ένα εργαλείο στα χέρια της τουρκικής πολιτικής. Η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου έναντι συνολικής άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων (περιλαμβανομένων αεροδρομίων, αθλητικών συμμετοχών κ.λπ.) και της άρσης των ενστάσεων για όλα τα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, θα λύσει όλα τα προβλήματα εκτός από το Κυπριακό, που είναι το ζητούμενο.

Σ' ένα μεταγενέστερο στάδιο θα ακολουθήσει η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» έναντι της επιστροφής της νεκρής ζώνης στην Κ.Δ. και η ένταξή της στην Ε.Ε. ως ξεχωριστού κράτους, με τους Ελληνοκύπριους να έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν στην Ε.Ε. (διακίνησης - με το Σένγκεν χωρίς διατυπώσεις, εγκατάστασης, αγοράς περιουσίας κ.λπ.) ως μορφή ευρωπαϊκής λύσης.

Μια συμφωνημένη και ήπια μορφή διχοτόμησης, λειτουργική και βιώσιμη, χωρίς κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκ περιτροπής προεδρίες και μεικτά διοικητικά όργανα που τρομάζουν τους πολίτες.

Το σενάριο αυτό κερδίζει έδαφος όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και στην ίδια την ελληνοκυπριακή κοινότητα, με όλο και περισσότερο κόσμο να εκφράζεται πλέον ανοιχτά υπέρ της συμφωνημένης διχοτόμησης ως μόνης ρεαλιστικής λύσης.
enet


http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/08/blog-post_8508.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου