Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Το νέο μνημόνιο είναι εδώ - Διαβάστε τι μας περιμένει...


To επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου, το οποίο πέρασε έτσι απλά στη ραστώνη του καλοκαιριού και με τα μπάνια του λαού σε πλήρη εξέλιξη δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει έτσι. Ισως οι εφημερίδες και τα επικοινωνιακά κέντρα της κυβέρνησης να λένε ότι δεν είναι παρά το Μνημόνιο που ψηφίσαμε και τίποτε άλλο, ωστόσο, υπάρχουν πολλά κρυφά σημεία που θα αποκαλυφθούν και θα προκαλέσουν πάταγο. Δεν είναι ....
....απλά ένα επικαιροποιημένο κείμενο, είναι ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο, συνέχεια του προηγουμένου, το οποίο περιλαμβάνει νέα μέτρα για το 2011. Είναι οι νέες εντολές της Τρόϊκας που πρέπει η κυβέρνηση να εκτελέσει και μαζί να «εκτελέσει» τον ελληνικό λαό.
Και το ερώτημα που θέτουμε πλέον όλοι είναι ένα: Να δεχθούμε ότι το μνημόνιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή ήταν απαραίτητο. Είναι όμως μόνο αυτό, ή υπάρχουν κρυφές συμφωνίες τις οποίες δεν γνωρίζει ο ελληνικός λαός;
Διότι αν κάθε λίγο και λιγάκι επικαιροποιείται το κείμενο και προστίθενται και νέα μέτρα τότε μιλάμε για συνταγματική εκτροπή. Μιλάμε για «κρυφά βιβλία» και για συμβάσεις αποικιοκρατικές που υπέγραψε η κυβέρνηση και οι οποίες δεσμεύουν την Ελλάδα για πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο κείμενο, τους επόμενους μήνες θα βρεθούμε μπροστά σε:
1. Νέα μέτρα στο ασφαλιστικό. Μέχρι το καλοκαίρι του 2011 η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει πάλι το νόμο, κι αυτή τη φορά να πιάσει τις συντάξεις και να τις αλλάξει τα φώτα. Μείωση συντάξεων ζητούν οι Τροϊκάνοι, επιβολή φόρων στις μεσαίες και μεγάλες συντάξεις κάτι σαν δεύτερο ΛΑΦΚΑ δηλαδή προκειμένου να πληρώνεται το εφάπαξ του Δημοσίου. «Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011 σε διαβούλευση με ειδικούς εμπειρογνώμονες, όπως προβλέπεται στο νόμο 3863», λέει το κείμενο.
2. Θα δούμε αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος έως και 50% μέχρι το 2013. Με πρόσχημα τη μεταμόρφωση της ΔΕΗ σε πιο «πράσινη» και την αναγκαιότητα νέων επενδύσεων, θα πληρώνουμε τόσο ακριβά το ρεύμα που θα σκεφτόμαστε να ανοίξουμε την τηλεόραση. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Η περίφημη απελευθέρωση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα φέρει μείωση τιμών; Μάλλον περί κοροϊδίας πρόκειται. Λέει το νέο μνημόνιο: «Σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ στο 2011».
3. Ετοιμάζεται η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας δωρεάν υγείας. Αν για τους έχοντες είναι συνηθισμένο να πληρώνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία για να έχουν την υγεία τους, για τους φτωχούς το δημόσιο νοσοκομείο είναι το τελευταίο αποκούμπι. Η Τροϊκα ζητά συμμετοχή των ασθενών στα έξοδα με την πληρωμή εισιτηρίου. Σήμερα είναι τρία ευρώ αλλά σχεδόν ποτέ δεν ισχύει ενώ ήδη η Μαριλίζα ετοιμάζει αύξησή του. Επίσης, με τα ολοήμερα νοσοκομεία η επίσκεψη το απόγευμα σε ένα νοσοκομείο θα στοιχίζει μια περιουσία. Στόχος, λέει, είναι τα έσοδα των νοσοκομείων το 2011 να είναι πάνω από 80 εκατ. ευρώ.
4. Θα έλθουν απανωτές αυξήσεις – σοκ σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης λόγω του ΦΠΑ ο οποίος θα ισχύσει στον ανώτατο συντελεστή 23%. Λέει το μνημόνιο για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα: «Διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ μέσω της εφαρμογής σε υπηρεσίες οι οποίες σήμερα εξαιρούνται και μεταφορά σημαντικού ποσοστού (τουλάχιστον 30%) των αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα εμπίπτουν στο μειωμένο κανονικό συντελεστή, με απόδοση 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, ή μέτρο ισοδύναμης απόδοσης που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
5. Θα γεμίζει η Ελλάδα τζόγο και φρουτάκια αφού προβλέπεται: «Συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατομμύρια ευρώ από ετήσια δικαιώματα.
6. Σειρά μέτρων που έχουν αναγγελθεί και έρχονται όπως: Διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στόχο την αποκόμιση τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετα έσοδα:
  • Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση (τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ).
  • Συλλογή του ειδικού τέλους για ημιυπαίθριους χώρους (τουλάχιστον 800 εκατομμύρια το χρόνο).
  • Αύξηση φόρου στα είδη πολυτελείας με απόδοση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτά σε μια πρώτη ματιά του επικαιροποιημένου κειμένου το οποίο είναι ουσιαστικά η ταφόπλακα στον τάφο που δεν είχε μπει.
Ζωή σε μας…
Ολόκληρο το νέο μνημόνιο (σε ανεπίσημη μετάφραση)
ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Αθήνα, 6 Αυγούστου 2010
Κ. Jean-Claude Juncker
Πρόεδρο
Eurogroup
Κ. Olli Rehn
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κ. Jean-Claude Trichet
Πρόεδρο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Αξιότιμοι κύριοι Juncker, Rehn and Trichet,
Στην επισυναπτόμενη επικαιροποίηση του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ) και του Μνημονίου στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής της 3ης Μαΐου 2010, περιγράφουμε την πρόοδο και τα επόμενα βήματα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων του οικονομικού προγράμματος που υποστηρίζεται με την οικονομική βοήθεια που παρέχεται από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης. Οι πολιτικές της Ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν πλήρως προσανατολισμένες προς την διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.
Έχουμε κάνει μια δυναμική εκκίνηση με το οικονομικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προχωρά επιτυχώς, οι πολιτικές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενισχύονται, και οι διαρθρωτικές πολιτικές είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα σε καίριους τομείς:
  • Το ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων που είχαν τεθεί για το τέλος του Ιουνίου ικανοποιήθηκαν όλα, ως αποτέλεσμα της δυναμικής υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως ήταν αναμενόμενο, έχει αποδειχθεί δύσκολος ο απόλυτος έλεγχος των δαπανών σε κάποιους φορείς του δημοσίου και αναμένοντας αυτές τις δυσκολίες, η εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε κατώτερα επίπεδα από τον αρχικό προγραμματισμό, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι στόχοι για τη γενική κυβέρνηση θα εκπληρωθούν. Κοιτάζοντας μπροστά, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την καλύτερη από της προσδοκώμενη επίδοση στο επίπεδο του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης έως ότου καταστεί πλήρως αποτελεσματικός ο έλεγχος στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
  • Ως αποτέλεσμα της δυσκολίας ελέγχου των δαπανών σε κάποιους φορείς του δημοσίου, η παρακολούθηση του ενδεικτικού στόχου για τη μη σώρευση χρεών δεν ήταν δυνατή σε αυτή τη φάση, καθώς τα συστήματα παρακολούθησης των δεσμεύσεων σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, των πληρωτέων λογαριασμών τους και των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης και υλοποίησης. Δεσμευόμαστε να μηδενίσουμε αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε μόνο ένα φυσιολογικό επίπεδο πληρωτέων λογαριασμών να μεταφερθεί στο 2011.
  • Αν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της έλλειψης ρευστότητας, οι δείκτες οικονομικού κλίματος αρχίζουν βαθμιαία να βελτιώνονται και σε επίπεδο πολιτικής έχει επιτευχθεί πρόοδος με την ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που μπορεί να λειτουργήσει ως ένα δίκτυ ασφάλειας για την κάλυψη ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών στο μέλλον λόγω της αναμενόμενης αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση όσο συνεχίζεται η ύφεση. Τα τεστ κοπώσεως υποδεικνύουν ότι οι πόροι που διατίθενται από τις αρχές για το ΤΧΣ παραμένουν επαρκή.
  • Η κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στην αγορά εργασίας, που θεσπίστηκαν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Το Κοινοβούλιο έχει επίσης ήδη υιοθετήσει σημαντικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αφορούν στην απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών και την αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού συστήματος, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, στα κλειστά επαγγέλματα, στην αδειοδότηση και στο ρυθμιστικό πλαίσιο των επιχειρήσεων, και οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα.
Σε αυτή τη βάση και με την ολοκλήρωση της προαπαιτούμενης δράσης, αιτούμαστε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της οικονομικής βοήθειας από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης του ποσού των 6.500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης.
Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που τέθηκαν σε εφαρμογή με την επιστολή προθέσεων της 3ης Μαΐου 2010, το ΜΟΧΠ και το Μνημόνιο Συνεργασίας, καθώς και στις συνημμένες επικαιροποιήσεις, είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε διορθωτικές δράσεις εφόσον καταστεί αναγκαίο για την εκπλήρωση αυτών των στόχων, καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται. Για την υιοθέτηση τέτοιου είδους δράσεων, αλλά και πριν από οποιαδήποτε αναθεώρηση των πολιτικών που περιλαμβάνονται σε αυτή την επιστολή θα προηγηθεί διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, καθώς και με το ΔΝΤ.
Στέλνουμε ένα αντίγραφο αυτού του γράμματος στον κ. Strauss-Kahn, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΝΤ.
Με εκτίμηση,
/s/ /s/
Γιώργος Παπακωνσταντίνου Γεώργιος Προβόπουλος 
Υπουργός Οικονομικών Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Αθήνα, 6 Αυγούστου 2010
Ελλάδα — Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής
  1. Η κυβέρνηση έχει κάνει μια δυναμική εκκίνηση στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματός της. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προχωρά επιτυχώς, οι πολιτικές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενισχύονται και οι διαρθρωτικές πολιτικές είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα σε βασικά σημεία. Η Επιστολή Προθέσεων του Μαΐου 2010 (ΕΠ), και το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ) που περιγράφουν το τριετές οικονομικό πρόγραμμα παραμένουν σε πλήρη ισχύ. Αυτή η επικαιροποίηση για το ΜΟΧΠ σε συνδυασμό με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεννόησης παρουσιάζει μια ανασκόπηση των επιτευγμάτων και των μέτρων πολιτικής προς τη δεύτερη αναθεώρηση που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2010.
  2. Οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αμετάβλητες· ο βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός αναθεωρήθηκε προς τα πάνω. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προβλέπει μία συρρίκνωση της δραστηριότητας κατά περίπου 4% το 2010 και περίπου 2½% το 2011. Ωστόσο, επειδή η κυβέρνηση εισήγαγε μια σειρά μεγάλων αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, οι οποίες έχουν περάσει και στο επίπεδο των τιμών, οι ρυθμοί του δείκτη τιμών καταναλωτή και του έμμεσου αποπληθωριστή έχουν αυξηθεί. Η μετακύλιση του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων των έμμεσων φόρων στη τελική τιμή είναι ενδεικτική της έλλειψης ανταγωνισμού και της επικράτησης ολιγοπωλιακών δομών στην αγορά. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται πλέον να προσεγγίσει το 4¾% για το έτος. Ο πληθωρισμός σε σταθερούς φόρους μειώνεται και έχει υποχωρήσει κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ευρώ. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη μετακύλισης των υψηλότερων τιμών στους μισθούς, καθώς η εθνική συλλογική σύμβαση που μόλις υπεγράφη συμβάλλει στη συγκράτηση της αύξησης των μισθών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Δημοσιονομική Πολιτική
  1. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο. Ο κρατικός προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση οδηγεί την προσπάθεια προσαρμογής με μια εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματός πάνω από 40% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου (σε ετήσια βάση). Τα τρέχοντα έσοδα αυξήθηκαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου κατά 7%, παρά τη βαθιά κρίση και οι τρέχουσες δαπάνες και μεταβιβάσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 10%. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα νοσοκομεία, καθώς και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης έχουν λάβει επίσης μέτρα, αλλά η πρόοδός τους είναι πιο σταδιακή, καθώς ο έλεγχος των δαπανών τους είναι πιο δύσκολος, όπως ήταν αναμενόμενο. Μέχρι τον Ιούνιο, το μεγάλο περιθώριο στο πλαίσιο των στόχων που δημιουργήθηκε στον προϋπολογισμό του κράτους έχει αντισταθμίσει τις υπερβάσεις που έγιναν έως σήμερα σε φορείς της γενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, υπήρξε κάποια ανεπιθύμητη συσσώρευση πληρωτέων λογαριασμών / ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία και στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και, όπως περιγράφεται πιο κάτω, υπάρχουν μέτρα σε εξέλιξη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μελλοντικά των κινδύνων στους στόχους.
  2. 4. Κοιτάζοντας προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σύμφωνα με το πρόγραμμα του Μαΐου, η κυβέρνηση θα περιορίσει το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (σε δημοσιονομική βάση) στα 18,5 δις ευρώ:
α. Συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων: Τα δημοσιονομικά μέτρα (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης, και ιδίως τα οφέλη από τις περικοπές συντάξεων και μισθών) θα υλοποιηθούν πλήρως το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα δημιουργήσουν σημαντικούς πόρους που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση μέχρι το τέλος του 2010 όλων των πληρωμών και την απόσβεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα έχει δημιουργηθεί έως τα μέσα του έτους.
β. Συγκράτηση των δαπανών: Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, η κυβέρνηση πραγματοποίησε λιγότερες από τις αναμενόμενες πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατά 5,6 δις ευρώ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει αυτήν την καλύτερη από το αναμενόμενο απόδοση και τον Σεπτέμβριο, και να κλείσει το έτος με ένα περιθώριο καλύτερης από το αναμενόμενο απόδοσης της τάξης των 4 δις ευρώ για την κάλυψη των κινδύνων που προέρχονται από άλλες περιοχές της γενικής κυβέρνησης. Η συγκράτηση των δαπανών θα επικεντρωθεί στις λειτουργικές δαπάνες, ενώ θα πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες μεταβιβάσεις προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους. Ανά πάσα στιγμή, αν η απόδοση απομακρυνθεί από αυτούς τους στόχους, ή τα έσοδα πέσουν κάτω από το προγραμματισμένο, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να λάβει διορθωτικά μέτρα.
  1. Η κυβέρνηση πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο στο τέλος Ιουλίου με την ψήφιση ενός νέου νόμου για τον προϋπολογισμό που ενισχύει το πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός για το 2011 θα είναι μέρος ενός τριετούς κυλιόμενου μεσοπρόθεσμου πλαισίου, καθώς και ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να καθορίζει την οροφή για τα ανώτατα όρια δαπανών για τα υπουργεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους κοινωνικούς προϋπολογισμούς, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής και στη γενική κυβέρνηση. Επίσης, ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει πλέον αποθεματικό εκτάκτων αναγκών για τη διευκόλυνση της απορρόφησης κραδασμών και κινδύνων και η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μητρώο δεσμεύσεων στα αρμόδια υπουργεία (διαρθρωτικός στόχος για το τέλος Σεπτεμβρίου) για την καλύτερη διαχείριση των δαπανών σε δημοσιονομική βάση – πέρα από τις χρηματικές εκταμιεύσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση αναπτύσσει συστήματα μηνιαίας αναφοράς δημοσιονομικών δεδομένων για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (στόχος μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου).
  2. Η προετοιμασία των προϋπολογισμών της γενικής κυβέρνησης για το 2011 σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του νέου νόμου για τον προϋπολογισμό βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προϋπολογισμοί θα προετοιμαστούν στο πλαίσιο του νέου νόμου και η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στις αρχές Οκτωβρίου, μαζί με το ενοποιημένο προσχέδιο προϋπολογισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών προϋπολογισμών και θα είναι συνεπές με τον στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης (σε όρους ESA95), ύψους 17 δις ευρώ το 2011. Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τη βιωσιμότητα ορισμένων διακριτών περικοπών των δαπανών και εάν χρειαστεί θα τις αντικαταστήσει με μόνιμες μειώσεις δαπανών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή το 2011 τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν το Μάιο.
  3. Σύμφωνα με το αρχικό μνημόνιο, η Κυβέρνηση θα εστιάσει στην ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κατά τους προσεχείς μήνες. Η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης είναι απαραίτητη για τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής και για να επιτευχθεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με μέτριους μέσους φορολογικούς συντελεστές. Η κυβέρνηση θα αρχίσει άμεσα τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης με την εφαρμογή των συστάσεων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα συστήσει πέντε εξειδικευμένες ομάδες εργασίας με στόχο:
  • τη διασφάλιση της ταχείας εφαρμογής της νέας φορολογικής νομοθεσίας,
  • τη συλλογή ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών,
  • την αναδιοργάνωση της μονάδας φορολογουμένων με μεγάλα εισοδήματα,
  • την ενίσχυση των ελέγχων φυσικών προσώπων με υψηλή περιουσία και υψηλά εισοδήματα,
  • την ενίσχυση των ελέγχων υποβολής στοιχείων και πληρωμών, και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους πολίτες.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα κάνει πιο εντατική χρήση των αποδείξεων αγορών προϊόντων και υπηρεσιών για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και θα συνεχίσει τις διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων και δεδομένων σχετικά με τον πλούτο και τις καταναλωτικές συνήθειες με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ιδίως των φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, ενώ επανεξετάζει τις υφιστάμενες νομικές διαδικασίες για να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική δίωξη των παραβατών για φορολογικούς λόγους.
  1. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης προχωρεί. Η κυβέρνηση δημιουργεί μία ενιαία αρχή πληρωμών μέσω της οποίας θα καταβάλλονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης από τα τέλη του 2010 και της γενικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2011. Τα σχέδια να προχωρήσει το 2011 σε ένα απλοποιημένο σύστημα μισθοδοσίας διευκολύνονται από την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων που ολοκληρώθηκε. Η λειτουργική αξιολόγηση ξεκινάει το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και έχει ως στόχο το σχεδιασμό των επιχειρησιακών βημάτων για τον εξορθολογισμό και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
  2. 9. Η κυβέρνηση σχεδιάζει συγκεκριμένες προσπάθειες για τον περιορισμό των κινδύνων στην εφαρμογή του προγράμματός της, και πιο συγκεκριμένα την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών των οργανισμών της Γενικής Κυβέρνησης.
  • Τομέας Υγείας. Στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις πληρωμές για να αποφευχθεί η συσσώρευση καθυστερούμενων οφειλών και να περιοριστεί η μεταφορά των υποχρεώσεων στο 2011. Περαιτέρω, η κυβέρνηση έχει μειώσει τις τιμές προμήθειας των φαρμακευτικών προϊόντων κατά 20% με την εφαρμογή ανώτατων ορίων τιμών για εγκεκριμένες λίστες φαρμάκων, και βελτιωμένων προφίλ και συγκριτικών αξιολογήσεων για τους ασθενείς και τους γιατρούς ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες συνταγές, που θα πρέπει να αποφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει περαιτέρω το κόστος φαρμάκων (όπου υπάρχει χώρος για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης). Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την είσπραξη της συμμετοχής των 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και την επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες . Η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει ελεγκτικές εταιρίες στα κρατικά νοσοκομεία για να βελτιώσουν την οικονομική τους διαχείριση και για να αποκτήσουν τον έλεγχο των δαπανών και των πληρωτέων λογαριασμών.
  • Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρόσφατος νόμος «Καλλικράτης» για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των φορέων, και των εκλεγμένων και διορισμένων λειτουργών. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρά τις προβλέψεις του νόμου, και ειδικά όσες αφορούν στις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε στοχευμένο εξορθολογισμό προσωπικού και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα της τάξης των 500 εκ. ευρώ για κάθε ένα από τα τρία έτη κατά την περίοδο 2011-13. Για να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι εξοικονομήσεις θα συμβάλλουν στη συνολική δημοσιονομική εξυγίανση της γενικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση θα περιορίσει τον δανεισμό, θα μειώσει τις μεταβιβάσεις και θα ελέγχει τη συνέπεια των προϋπολογισμών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική.
  • Κρατικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει την αποδοτικότητα των μεγάλων ελλειμματικών κρατικών επιχειρήσεων, ώστε να μειωθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας, της αύξησης των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, και την περαιτέρω μείωση των υπέρμετρων επιδομάτων και των υπερωριών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα αναδιαρθρώσει τον ζημιογόνο Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος, όπως περιγράφεται παρακάτω. Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, οι λειτουργικές υποχρεώσεις-επιδοτήσεις προς δημόσιες υπηρεσίες (public service obligation-PSO) θα περιοριστούν σε 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και καμία νέα εγγύηση χρέους από το κράτος δεν θα δοθεί στην αναδιαρθρωμένη σιδηροδρομική επιχείρηση, η οποία πρέπει να διακόψει μια μακρά ιστορία μεγάλων ζημιών. Οι 10 μεγαλύτερες ζημιογόνες επιχειρήσεις θα έχουν τις οικονομικές τους καταστάσεις μέχρι και το 2009 δημοσιευμένες στο Διαδίκτυο πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου (διαρθρωτικός στόχος) για την ενίσχυση της διαφάνειας σχετικά με τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση.
  1. Το Κοινοβούλιο ψήφισε μια σημαντική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Εισάγεται ένα νέο σύστημα που αποτελείται από μία ανταποδοτική σύνταξη που θα συμπληρώνει μία μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, προνοιακή, βασική σύνταξη, με στόχο τον έλεγχο της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011 σε διαβούλευση με ειδικούς εμπειρογνώμονες, όπως προβλέπεται στο νόμο 3863.
  2. Χρηματοδότηση και ταμειακή διαχείριση. Η τελευταία αξιολόγηση επιβεβαιώνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για την περίοδο 2010-11 καλύπτονται πλήρως από τα δάνεια των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, με την κυβέρνηση να είναι σε θέση, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, να αναχρηματοδοτήσει σχετικά μικρό απόθεμα εντόκων γραμματίων. Ωστόσο, η περιορισμένη ρευστότητα απαιτεί προσεκτική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αρχίσει μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων από τον Σεπτέμβριο (από τις τριμηνιαίες τοποθετήσεις) για να βελτιώσει τη διαχείριση των διαθεσίμων και να ομαλοποιήσει τα προφίλ ωρίμανσης.
Πολιτικές Χρηματοπιστωτικού Τομέα
  1. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα περιβάλλον με προκλήσεις.Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος μειώθηκε κατά 0,05 ποσοστιαίες μονάδες στο 11,7% επειδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 8,2% από 7,7% στο τέλος του 2009. Οι αυξήσεις των προβλέψεων και των ζημιών από την υποτίμηση στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών προκάλεσε ζημία για το σύστημα σε ενοποιημένη βάση. Όλες οι τράπεζες είναι συνεπείς με τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας του 8%. Τα πρόσφατα τεστ κοπώσεως από την CEBS κάλυψαν πάνω από το 90 τοις εκατό των στοιχείων του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος και όλες οι τράπεζες εκτός από μία πέρασαν. Τα αποτελέσματα συνέβαλαν στη μείωση της αστάθειας των αγορών.
  2. Οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν δύσκολες, αν και η αστάθεια στις αγορές έχει μειωθεί. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αποκαταστήσει την πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά για τη χρηματοδότηση των λειτουργιών τους και η ωρίμανση των διατραπεζικών υποχρεώσεών τους ασκούν πίεση στις θέσεις ρευστότητάς τους. Η υποβάθμιση της Ελλάδος από τον οίκο Moody’s τον Ιούνιο άσκησε περαιτέρω πίεση στις αποτιμήσεις των εγγυήσεων και, για να διατηρηθούν επαρκή αποθέματα ρευστότητας στον κλάδο, οι αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση για την υιοθέτηση νομοθεσίας που επιτρέπει μία νέα δόση των κρατικά εγγυημένων τραπεζικών ομολόγων του ποσού των 25 δις ευρώ (προαπαιτούμενη δράση για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 10 Σεπτεμβρίου). Οι εγγυήσεις αυτές θα εξασφαλίσουν επαρκή παροχή δανείων από την ΕΚΤ/Ευρωσύστημα προς τα ελληνικές τράπεζες και την οικονομία, καθώς και για να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενες περαιτέρω αναταραχές στην αγορά.
  3. Ο νόμος για το ΤΧΣ που ψηφίστηκε δημιουργεί ένα μηχανισμό υποστήριξης του απαιτούμενου ύψους των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών. Στις 13 Ιουλίου το Κοινοβούλιο θέσπισε το νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι διαδικασίες που απαιτούνται για να αρχίσει να λειτουργεί το ΤΧΣ από τα μέσα Σεπτεμβρίου προχωρούν και θα λάβει την πρώτη δόση της χρηματοδότησης εκείνη την περίοδο.
  4. Η τραπεζική εποπτεία έχει ενισχυθεί. Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων έχουν αυξηθεί και η υστέρηση στην αναφορά έχει μειωθεί. Ωστόσο η επέκταση των εποπτικών πόρων είναι αργή, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η ανάληψη της εποπτείας του ασφαλιστικού κλάδου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η απαραίτητη ευελιξία για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος θα δοθεί.
  5. Η κυβέρνηση έχει παραγγείλει μια σε βάθος μελέτη σχετικά με τις στρατηγικές επιλογές για τον τραπεζικό τομέα. Επιπλέον, η κυβέρνηση ζήτησε μία προκαταρκτική εκτίμηση της χρηματοοικονομικής κατάστασης (due diligence) για όλες τις χρηματοπιστωτικές οντότητες στις οποίες το κράτος έχει σημαντική συμμετοχή. Τόσο η μελέτη και το due diligence θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της μελέτης και του due diligence, η κυβέρνηση, σε διαβούλευση με εμπειρογνώμονες, θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τραπεζικού συστήματος.
  6. Οι αρχές λαμβάνουν πρωτοβουλίες με βάση το αποτέλεσμα των τεστ κοπώσεως του Ιουλίου 2010 από την CEBS. Ενώ αναμένουν τα αποτελέσματα του due diligence, η μόνη τράπεζα που δεν είχε περάσει το δυσμενέστερο σενάριο θα συνεχίσει την εφαρμογή προσωρινών μέτρων αναδιάρθρωσης, υπό την άμεση εποπτεία της ΤτΕ. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή της στην εν λόγω τράπεζα και θα εξασφαλίσει ότι συμμορφώνεται με την απαίτηση της εφαρμογής ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τη προθεσμίας υποβολής της 1ης Οκτωβρίου 2010.
  7. Η Τράπεζα της Ελλάδα θα διατηρεί στενή συνεργασία τις εποπτικές αρχές των χωρών έδρας και υποδοχής. Η τακτική επικοινωνία με τις ρυθμιστικές αρχές στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης που αφορούν τις αξιολογήσεις των κινδύνων και των σχεδίων έκτακτης ανάγκης ρευστότητας έχουν ενταθεί και η συμμετοχή σε σώματα εποπτών θα συνεχιστεί. Οι αρχές έχουν σημειώσει επίσης ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από το ΜΟΧΠ και ο νόμος περί προσωπικής αφερεγγυότητας έχει υιοθετηθεί μετά την τροποποίησή του ώστε να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των πιστωτών προστατεύονται επαρκώς.
Πολιτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
  1. Συνεπής με το μνημόνιο του Μαΐου, η κυβέρνηση προχωρά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, και μειώνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους.Οι δυνατότητες για την αύξηση της παραγωγικότητας και την αύξηση της παραγωγής είναι μεγάλες. Η απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού προϋποθέτει την επιδίωξη μιας πραγματικής κουλτούρας ανταγωνισμού και τη διασφάλιση ότι η λειτουργία των θεσμών συλλογικών διαπραγματεύσεων οδηγούν σε μισθούς αντίστοιχους με την παραγωγικότητα. Επίσης, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ανοικτών αγορών, με φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Τέλος, απαιτούνται μέτρα για την άρση των περιορισμών που εμποδίζουν την δραστηριότητα, την καινοτομία και τη μεταρρύθμιση στις κρατικές επιχειρήσεις, και για την αύξηση της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.
  2. Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ουσιαστικές νομοθετικές αλλαγές εισήχθησαν τον Ιούλιο και οι οποίες αλλάζουν τη νομοθεσία προστασίας της απασχόλησης και το καθεστώς που διέπει τις απολύσεις, οδηγούν στην αλλαγή του πλαισίου εφαρμογής των κατώτατων μισθών, τη μείωση της αποζημίωσης των υπερωριών και επιτρέπουν στις συμφωνίες σε επίπεδο επιχειρήσεων να υπερέχουν των άλλων επιπέδων. Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις στην απασχόληση στο δημόσιο που μειώνουν τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, οι αλλαγές αυτές θα αυξήσουν την προσαρμογή των ικανοτήτων των επιχειρήσεων και τελικά, την τόνωση της απασχόλησης. Περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν για τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. Τέλος, η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία για την εισαγωγή συμμετρίας στο σύστημα διαιτησίας, ενισχύοντας παράλληλα την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια.
  3. 21. Η κυβέρνηση θα μεταρρυθμίσει και/ή θα ιδιωτικοποιήσει κρατικές επιχειρήσεις:
  • Σιδηρόδρομοι. Το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του τομέα των σιδηροδρόμων θα συζητηθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου και, παράλληλα, η κυβέρνηση θα εγκρίνει ένα επιχειρηματικό σχέδιο με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Η μείωση του κόστους αποβλέπει στη σημαντική μείωση των δημοσιονομικών πιέσεων από τις επιχειρήσεις, κάνοντας το φορέα εκμετάλλευσης των αμαξοστοιχιών κερδοφόρο για το οικονομικό έτος 2011. Το επιχειρηματικό σχέδιο θα περιλαμβάνει μια σαφή στρατηγική για να καταστεί ο διαχειριστής των υποδομών οικονομικά βιώσιμος μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Αν είναι αναγκαίο, θα εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα για να εξασφαλιστεί η επίτευξη των οικονομικών στόχων.
  • Ενέργεια. Η κυβέρνηση θα καταστήσει εφικτή την ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα προχωρήσει ο εξορθολογισμός των τιμολογίων με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
  • Άλλες κρατικές επιχειρήσεις. Οι αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσαν να τονώσουν τις εγχώριες επενδύσεις και τις ξένες άμεσες επενδύσεις και δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Έτσι, ένας κατάλογος των σχεδίων αποκρατικοποίησης έχει ετοιμαστεί και ένα πλήρως λεπτομερές σχέδιο θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.
  1. 22. Προσπάθειες για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την επίτευξη ανάκαμψης του ρυθμού ανάπτυξης:
  • Κλειστά επαγγέλματα. Σημαντικοί περιορισμοί για την είσοδο σε μια σειρά σημαντικών επαγγελμάτων συνεπάγονται υψηλό κόστος για την οικονομία. Ως πρώτο βήμα, η κυβέρνηση θα άρει περιορισμούς στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων.
  • Τομείς υπηρεσιών. Η φιλόδοξη και στρατηγική εφαρμογή της Οδηγίας για τις υπηρεσίες θα συνεχιστεί. Στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ψήφιση του νόμου που αίρει τους περιορισμούς για τις άδειες και θα απελευθερώσει τις τιμές.
  • Επιχειρηματικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της έναρξης νέων επιχειρήσεων, καθιστώντας πλήρως λειτουργικές τις υπηρεσίες μίας στάσης και εξαλείφοντας τις περιττές αμοιβές. Για την έκδοση αδειών, θα υιοθετηθεί νομοθεσία για να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί η αδειοδότηση επιχειρήσεων, βιομηχανικών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων. Οι εναπομένοντες περιορισμοί στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την καινοτομία θα πρέπει να προσδιοριστούν και να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης («φιλική προς τις επιχειρήσεις Ελλάδα») για να εξαλειφθούν οι πιο σημαντικοί από αυτούς.
  • Τουρισμός και λιανικές πωλήσεις. Η κυβέρνηση θα αναθέσει επίσης την εκπόνηση μελέτης για τη συμβολή του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματά της με στοχευμένες δράσεις και νομοθεσία.
  • ΕΕΑ. Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τον ελληνικό νόμο περί ανταγωνισμού για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και την αύξηση της αποτελεσματικότητά της.
  1. Η απορρόφηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία θα αυξηθεί. Για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δράση των πόρων, η χρήση μη στοχευμένων μέτρων κρατικών ενισχύσεων με βάση τον κανόνα deminimis θα μειωθεί σταδιακά. Η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που σχετίζονται με θέματα περιβάλλοντος, αρχαιολογικούς χώρους και απαλλοτριώσεις. Μια ομάδα εργασίας έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση αυτών και άλλων εμποδίων εφαρμογής.
Αξιολόγηση διασφαλίσεων
  1. Το ΔΝΤ έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των διασφαλίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδας. Ένα μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ του Υπουργού των Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έχει υπογραφεί σχετικά με τη διαχείριση και τη χρήση των εκταμιεύσεων του Ταμείου.
Πίνακας 1. Ελλάδα: Ποσοτικά Κριτήρια Επιδόσεων 1/
(σε δις ευρώ)
Ιαν-Ιουν 2010 Ιαν-Σεπ 2010 Ιαν-Δεκ 2010
1 Κατώτατο όριο στο πρωτογενές ισοζύγιο
Στόχος -5,0 4,0 -5,7
Πραγματοποίηση -4,3
Περιθώριο (+) 0,7
2 Ανώτατο όριο στις πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού
Στόχος 34,0 50,0 67,0
Πραγματοποίηση 28,4
Περιθώριο (+) 5,6
3 Ανώτατο όριο σε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου 2/
Στόχος 0,0 0,0 0,0
Πραγματοποίηση 1,0
Περιθώριο (+) -1,0
4 Ανώτατο όριο χρέους
Στόχος 342,0 342,0 342,0
Πραγματοποίηση 317,0
Περιθώριο (+) 25,0
5 Ανώτατο όριο σε νέες εγγυήσεις
Στόχος 2,0 2,0 2,0
Πραγματοποίηση 0,3
Περιθώριο (+) 1,7
6 Ανώτατο όριο σε νέες καθυστερούμενες οφειλές προς τρίτους
Στόχος 0,0 0,0 0,0
Πραγματοποίηση 0,0
Περιθώριο (+) 0,0
Πηγές: ΕΠ και ΜΟΧΠ· δεδομένα που ελήφθησαν από τις αρχές και υπολογισμοί προσωπικού.
1/ Όπως καθορίζονται στο ΤΜΚ.
2/ Ενδεικτικός στόχος.
Πίνακας 2. Ελλάδα: Διαρθρωτικές Προϋποθέσεις για το 2010 1/
ΜέτραΗμερομηνίαΚατάστασηΠαρατηρήσεις
Διαρθρωτικά Σημεία ΑναφοράςΤέλος Ιουνίου
1Ίδρυση ΤΧΣ
ΟλοκληρωμένοΟ νόμος για το ΤΧΣ εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 23 Ιουλίου 2010
2Υιοθέτηση νόμου Καλλικράτη
ΟλοκληρωμένοΟ νόμος για τον Καλλικράτη εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις [ ] Ιουλίου 2010
3Υιοθέτηση νέου νόμου για τη Χρηματοοικονομική Διαχείριση, τροποποιώντας τον νόμο για τον Προϋπολογισμό του 1995, και περιλαμβάνει:
ΟλοκληρωμένοΟ νέος νόμος για τον προϋπολογισμό εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 29 Ιουλίου 2010
- Τριετή δημοσιονομική στρατηγική
- Εκ των άνω προς τα κάτω προϋπολογισμός με ανώτατα όρια δαπανών για τον κρατικό προϋπολογισμό και εκτίμηση δαπανών από τα υπουργεία
- αποθεματικό απρόβλεπτων
- συμπληρωματικός προϋπολογισμός για υπερβάσεις δαπανών
- έλεγχοι δεσμεύσεων
- με ισχύ για τον προϋπολογισμό του 2011



4Η ΕΑΑ να παρουσιάσει αναλογιστική αναφορά
ΑτελήςΕπαναπροσδιορίστηκε για το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 για τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία, και για το τέλος του Μαρτίου 2011 για τα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία, ως αναγνώριση του μεγέθους του έργου και για να μπορέσουν να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα.

Προαπαιτούμενη δράση για την Συνεδρίαση του Συμβουλίου για την πρώτη αναθεώρηση
1Θέσπιση της δόσης των 25 δις ευρώ σε εγγυήσεις ομολόγων

Για την υποστήριξη της τραπεζικής ρευστότητας

Τέλος Σεπτεμβρίου 2010
1Υιοθέτηση πλήρους συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
Αρκετά προχωρημένο και κατά το μεγαλύτερο μέρος ολοκληρωμένο με επόμενα βήματα στο τέλος Δεκεμβρίου 2010 και τέλος Μαρτίου 2011Ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο στις 8 Ιουλίου 2010. Το επιπρόσθετο συνταξιοδοτικό κόστος τώρα εκτιμάται ελαφρώς παραπάνω από το 2,5% του ΑΕΠ. Η ρήτρα διασφάλισης θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο του 2011 εκκρεμούσης της πλήρους αναλογιστικής μελέτης.
2- Ίδρυση μητρώου δεσμεύσεων
- Δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για τη Γενική Κυβέρνηση
- Αναφορά όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μηνιαίως


Σε εξέλιξη
Σε εξέλιξη
Σε εξέλιξη
3Δημοσίευση χρηματοοικονομικών καταστάσεων των 20 πιο ζημιογόνων δημοσίων επιχειρήσεων

Σε εξέλιξη
4Έναρξη του σχεδίου του σχεδίου φορολογικής διοίκησης και ίδρυση πέντε ομάδων δράσεις

Πρόοδος σε εξέλιξη και σχεδιασμός επόμενων βημάτων
- συλλογή ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών
- αναδιοργάνωση της μονάδας μεγάλων φορολογουμένων
- ενδυνάμωση των ελέγχων φυσικών προσώπων με υψηλό πλούτο και υψηλά εισοδήματα
- έναρξη ποινικών διώξεων για τους χειρότερους οφειλέτες
- την ενίσχυση της κατάθεσης και ελέγχους πληρωμής


Σε εξέλιξη
Σε εξέλιξη
Σε εξέλιξη
Σε εξέλιξη
Σε εξέλιξη

Τέλος Δεκεμβρίου 2010
1Αναφορά με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών πάνω στη διάρθρωση των αμοιβών του δημοσίου τομέα

Η δουλειά έχει ξεκινήσει· η απογραφή των υπαλλήλων έχει ολοκληρωθεί
2Υιοθέτηση νέων ρυθμίσεων για το στατιστικό σχέδιο δράσης

Η δουλειά έχει ξεκινήσει· έχουν γίνει προσχέδια ΜΚ· η Ελλάδα έχει λάβει τεχνική βοήθεια από εμπειρογνώμονα· τοποθετήθηκε ο νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ
3Παρουσίαση αναλυτικών σχεδίων αποκρατικοποιήσεων με ημερομηνίες και οδηγίες εσόδων

Η δουλειά έχει ξεκινήσει· η λίστα με πιθανές αποκρατικοποιήσεις έχει συνταχθεί · οι λεπτομέρειες πρέπει να λάβουν συγκεκριμενοποιηθούν
1/ Τα κριτήρια επιδόσεων για το 2011 θα οριστούν ασε αξιολογήσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου 2010 (δεύτερη και τρίτη αξιολόγηση)
ΕΛΛΑΔΑ
Επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεννόησης
στις
Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής
6 Αυγούστου 2010
Οι τριμηνιαίες εκταμιεύσεις της διμερούς οικονομικής βοήθειας από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης θα βασίζονται σε τριμηνιαίους απολογισμούς των προϋποθέσεων για όλη τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας. Η αποδέσμευση των δόσεων θα βασίζεται στην τήρηση των ποσοτικών κριτηρίων επιδόσεων και στη θετική αξιολόγηση της προόδου στα κριτήρια πολιτικής του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ) και αυτού του Μνημονίου, το οποίο καθορίζει τα λεπτομερή κριτήρια για τις διαδοχικές αξιολογήσεις έως το τέλος του 2011. Τα λεπτομερή κριτήρια για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις το 2010 και το 2011 έχουν επικαιροποιηθεί και επιπλέον εξειδικευτεί κατά τη διάρκεια της αποστολής το καλοκαίρι του 2010.
Οι αρχές δεσμεύονται να διαβουλεύονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το προσωπικό του ΔΝΤ για την υιοθέτηση πολιτικών που συνάδουν με αυτό το μνημόνιο, αφήνοντας επαρκή χρόνο για αναθεώρηση. Θα τους παρέχουν επίσης όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την παρακολούθηση της προόδου και της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος (Παράρτημα 1). Η Κυβέρνηση πρέπει να παρέχει τριμηνιαία μία αναφορά, σύμφωνα με το άρθρο 4 της απόφασης του Συμβουλίου 2010/320/EU[1].
  1. 1. Δράσεις για να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του τρίτου τριμήνου 2010
  1. i. Δημοσιονομική Προσαρμογή
Αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2010 και των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που εξαγγέλθηκαν μετέπειτα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιέχονται στο παρόν Μνημόνιο (συμπεριλαμβανομένης και της προηγούμενης έκδοσης του).
Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εξασφαλίσει τον αυστηρό έλεγχο των δεσμεύσεων έναντι των δαπανών των τμημάτων της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική συλλογή των φόρων καθώς και να διασφαλίσει ότι οι στόχοι του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης τόσο σε βάση ταμειακή όσο και σε ESA95 (αθροιστικές τριμηνιαίες οροφές ελλείμματος στο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών (ΜΟΧΠ) συμπεριλαμβανομένου και του Τεχνικού Μνημονίου Κατανόησης (ΤΜΚ) και του άρθρου 1 της απόφασης του Συμβουλίου 2010/320/EU) θα επιτευχθούν.
Ο προϋπολογισμός του 2011 θα παρέχει πληροφορίες και αξιόπιστες προβλέψεις για ολόκληρη την γενική κυβέρνηση και θα στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με το ΜΟΧΠ. Θα περιέχει αναλυτική παρουσίαση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 3,2% του ΑΕΠ (4.3% του ΑΕΠ, αν ληφθούν υπ’ όψιν μεταφορές από μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2010), και αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των δημόσιων επιχειρήσεων.
Ο προϋπολογισμός θα περιέχει τα ακόλουθα μέτρα, όπως σχεδιάστηκαν στην αρχική έκδοση αυτού του Μνημονίου (σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούν να ληφθούν υπ’ όψιν μέτρα που αποφέρουν ανάλογη εξοικονόμηση ύστερα από στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ):
  • Εφαρμογή του κανόνα αντικατάστασης μόνο του 20% των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (κυβέρνηση, δημόσιες επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, κρατικές υπηρεσίες και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί)
  • Μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010, επιπλέον της προβλεπόμενης εξοικονόμησης στο πλαίσια της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης (βλέπε επόμενο μέτρο).
  • Η κυβέρνηση ξεκινά την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 1.500 εκατομμύρια ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.
  • Μη χορήγηση της τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων, με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Μείωση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ δίνοντας προτεραιότητα στα επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.
  • Προσωρινές «εισφορές κρίσης» στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα ύψους τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για το 2011, 2012 και 2013.
  • Κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1.500 εκατομμύρια ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.
  • Ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και αυξανόμενες αποδόσεις το 2012 και 2013.
  • Διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ μέσω της εφαρμογής σε υπηρεσίες οι οποίες σήμερα εξαιρούνται και μεταφορά σημαντικού ποσοστού (τουλάχιστον 30%) των αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα εμπίπτουν στο μειωμένο κανονικό συντελεστή, με απόδοση 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, ή μέτρο ισοδύναμης απόδοσης που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
  • Σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ στο 2011.
  • Συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατομμύρια ευρώ από ετήσια δικαιώματα.
  • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στόχο την αποκόμιση τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετα έσοδα.
  • Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση (τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ).
  • Συλλογή του ειδικού τέλους για ημιυπαίθριους χώρους (τουλάχιστον 800 εκατομμύρια το χρόνο).
  • Αύξηση φόρου στα είδη πολυτελείας με απόδοση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ο προϋπολογισμός θα ορίσει αναλυτικά ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο, για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με το στόχο για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Αυτό αφορά επίσης και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2012-2013.
  • Ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει ενδεικτική πληροφόρηση μηνιαίων εσόδων ανά κατηγορία και δαπάνη ανά υπουργείο. Επικαιροποιημένα στοιχεία θα γίνονται διαθέσιμα στο διαδίκτυο τακτικά.
Η Κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει το νέο νόμο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και να διασφαλίσει ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού από το 2011 και μετά θα περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες για την εκτέλεση και τις προβλέψεις ολόκληρης της γενικής κυβέρνησης – συμπεριλαμβανομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των νοσοκομείων και των άλλων νομικών προσώπων. Ένα παράρτημα στον προϋπολογισμό θα παρουσιάζει τα βασικά μεγέθη σχετικά με την χρηματοοικονομική επίδοση των μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων, τα συνακόλουθα δημοσιονομικά και φορολογικά έξοδα και τον σχετικό δημοσιονομικό κίνδυνο.
  1. ii. Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
Φορολογική διαχείριση
Το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει νομοθεσία για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διαχείρισης και των ελέγχων εφαρμόζοντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δ.Ν.Τ. Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σχήμα διαχείρισης έργου (που θα περιλαμβάνει την αυστηρή επίβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών και ειδικές ομάδες δράσης) ώστε να εφαρμοστούν μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η φορολογική συμμόρφωση μέσα από:
  • την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού και την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες (σε συντονισμό με τα ασφαλιστικά ταμεία),
  • την αναδιοργάνωση μιας μονάδας για τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα που να εστιάζει σε αυτούς που συνεισφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά στα έσοδα,
  • ένα ισχυρό πρόγραμμα ελέγχων για την καταπολέμηση της συστηματικής φοροδιαφυγής από άτομα με μεγάλη περιουσία και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένης της ποινικής δίωξης των μεγαλύτερων παραβατών,
  • την ενίσχυση του προγράμματος ελέγχων των δηλώσεων και των πληρωμών.
Λογιστική και έλεγχος
Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του Γ.Λ.Κ., που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
  • Ενδυνάμωση του ρόλου του Γ.Λ.Κ. στο σχεδιασμό και τον έλεγχο του προϋπολογισμού
  • Παροχή απαραίτητων πόρων σε όρους προσωπικού υψηλού επιπέδου, υποδομής και εξοπλιστικής υποστήριξης, διαχειριστικής οργάνωσης και πληροφοριακών συστημάτων
  • Παροχή διασφαλίσεων για τους υπαλλήλους του Γ.Λ.Κ. απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις και πρόβλεψη για προσωπική ευθύνη για την παροχή αξιόπιστων δεδομένων
  • Ενδυνάμωση των θεσμικών μηχανισμών για παροχή αξιόπιστων και εύλογων επίσημων δημοσιονομικών προβλέψεων οι οποίες θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τις διαθέσιμες πρόσφατες εξελίξεις και τάσεις στην πορεία εκτέλεσης. Για το σκοπό αυτό οι επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις θα πρέπει να αξιολογούνται από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες
Η Κυβέρνηση θα λάβει τα ακόλουθα μέτρα για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παροχή αξιόπιστων δημοσιονομικών λογαριασμών και στατιστικών στοιχείων:
  • Το ΓΛΚ ξεκινά, τον Ιούνιο του 2010, τη δημοσίευση έγκαιρων, μηνιαίων στατιστικών στοιχείων (σε ταμειακή βάση) για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση και των πληρωτέων λογαριασμών για τη «διαθέσιμη γενική κυβέρνηση» και των επιμέρους φορέων της (κράτος, κοινωνική ασφάλιση, νοσοκομεία, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα)·
  • Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα λεπτομερές, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα σχεδίου δράσης, συμφωνημένο με την Eurostat, για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων της γενικής κυβέρνησης που απαιτούνται βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της ΕΕ, ειδικότερα με την ενίσχυση των μηχανισμών που διασφαλίζουν την ταχεία και ορθή παροχή των δεδομένων αυτών, τη διασφάλιση της προσωπικής ευθύνης σε περίπτωση εσφαλμένων αναφορών και τη λήψη της κατάλληλης επιτόπιας τεχνικής βοήθειας με στόχο ταχεία πρόοδο
  • Η Κυβέρνηση θα αρχίσει να δημοσιεύει έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με την χρηματοοικονομική κατάσταση στις δημόσιες επιχειρήσεις και σε άλλους δημόσιους φορείς που δεν υπάγονται στη γενική κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσεων, ισολογισμών και στοιχεία για την απασχόληση και τις μισθολογικές δαπάνες). Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί ένας τακτικός και έγκαιρος μηχανισμός αναφοράς.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα εγκαταστήσει ένα πλήρες κεντρικό μητρώο για τις δημόσιες επιχειρήσεις.
iii. Εποπτεία και ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Τράπεζα της Ελλάδας και η κυβέρνηση θα διασφαλίσουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πλήρως λειτουργικό.
H Kυβέρνηση θα καταστήσει διαθέσιμη μία σε βάθος ανάλυση πάνω στις στρατηγικές επιλογές για τον τραπεζικό τομέα καθώς και ένα προκαταρκτικό οικονομικό έλεγχο (due diligence) για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος έχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής.
Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων των δοκιμών κοπώσεως του Ιουλίου 2010, η τράπεζα η οποία δεν πέρασε τη δοκιμή του CEBS, θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ενδιάμεση αναδιάρθρωσή της υπό την αυξημένη εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει πλήρη υποστήριξη στην τράπεζα αυτή και να διασφαλίσει ότι είναι συνεπής προς τις απαιτήσεις για την υλοποίηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης και της συμμόρφωσης με την καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση της 1ης Οκτωβρίου 2010.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να μειώσει τις αμοιβές του προσωπικού της, σε συνέπεια με τη συνολική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.
  1. iv. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Για την ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας
Σε συνέχεια του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει και θα υλοποιήσει νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στην διαχείριση των ωρών εργασίας. Η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων. Η Κυβέρνηση θα αποσύρει τη διάταξη που επιτρέπει στο Υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.
Η Κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για την προστασία της εργασίας ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και να διευκολύνει τη μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.
Η Κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για τη διαιτησία (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε το καθένα από τα δύο μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία εάν διαφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις στο αντικείμενο ή την κάλυψη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3863/2010. Θα πρέπει να παράσχει μια διαδικασία διαιτησίας η οποία να λειτουργεί με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια και με μία ανεξάρτητη επιτροπή από διαιτητές των οποίων η δυνατότητα αποφάσεων θα είναι απαλλαγμένη από κυβερνητική επιρροή. Οι στόχοι της διαιτησίας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι αποδίδεται προσήκουσα σημασία στην ανταγωνιστικότητα με όρους κόστους και συνεπώς υποστηρίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Μισθοί στο δημόσιο τομέα και διαχείριση ανθρώπινων πόρων
Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των αρχών και του χρονοδιαγράμματος, για τη δημιουργία ενός απλοποιημένου συστήματος αμοιβών που θα καλύπτει τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα. Θα αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και θα αποτελεί μέρος της ευρύτερης μεταρρύθμισης του συστήματος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα με το οποίο η αμοιβή θα αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα. Σα γενικός κανόνας, θα πρέπει να αποφεύγονται αυξήσεις στις αμοιβές των υπαλλήλων ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μετάβασης στο νέο σύστημα.
Λειτουργικοί έλεγχοι
Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει ανεξάρτητους λειτουργικούς ελέγχους της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό επίπεδοκαι των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από διεθνώς αναγνωρισμένους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. Οι Γενικοί Όροι που θα διέπουν τους ελέγχους θα συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Για τη διασφάλιση της κυριότητας της πολιτικής αυτής, στη δράση θα συμμετέχουν, εκτός των άλλων, το γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι στόχοι των ελέγχων της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό επίπεδο είναι:
  • Να γίνει απολογισμός σχετικά με τη χρήση πόρων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων πόρων, για την άσκηση κυβερνητικών λειτουργιών
    (π.χ., απασχόληση, αγαθά και υπηρεσίες) σε κεντρικό επίπεδο και σε εποπτευόμενους δημόσιους οργανισμούς
  • Να καθοριστούν δράσεις εξορθολογισμού της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και να υπάρξουν οφέλη σε όρους παραγωγικότητας, και να ποσοτικοποιηθεί πιθανή εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών από την εφαρμογή αυτών των δράσεων. Ο έλεγχος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει κατά τρόπο οριζόντιο ζητήματα που σχετίζονται με λειτουργίες σχεδιασμού, οργάνωσης, στελέχωσης και ελέγχου (συμπεριλαμβανομένου εσωτερικού ελέγχου) και θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες μελέτες για όλα τα κύρια Υπουργεία και τους βασικούς δημόσιους οργανισμούς.
Οι στόχοι του ελέγχου στα υπάρχοντα κοινωνικά προγράμματα είναι:
  • Να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και καταλληλότητα των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων και να γίνουν προτάσεις για την μεταρρύθμιση ή την ακύρωση των λιγότερο αποτελεσματικών, καθώς και να να ποσοτικοποιηθεί πιθανή εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών από την εφαρμογή αυτών των δράσεων.
  • Να αξιολογηθούν οι επιλογές για τη μεταρρύθμιση συνολικά του συστήματος υγείας (τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού) με σκοπό την εξασφάλιση μιας πιο αποτελεσματικής χρήσης των δημοσίων πόρων και την παροχή καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών υγείας.
Δημόσιες προμήθειες
Η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα σχέδιο δράσης, με ένα χρονοδιάγραμμα για συγκεκριμένες δράσεις, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία μιας κεντρικής αρχής προμηθειών, συμπεριλαμβάνοντας την άμεση υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημόσιες προμήθειες και εισάγοντας τη χρήση ενός συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί μία κοινή προσέγγιση μεταξύ των κυβερνητικών αρχών για τις διαδικασίες των προσφορών καθώς και έλεγχος τόσο εκ των προτέρων (ex ante) όσο και εκ των υστέρων (ex post).
Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές
Οδηγία των Υπηρεσιών
Στο πλαίσιο της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες, η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την καταγραφή (screening) των υφιστάμενων κλαδικών νομοθεσιών και θα παράσχει τη λίστα με τους περιορισμούς που ως αποτέλεσμα είτε τροποποιούνται είτα καταργούνται.
Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι το ηλεκτρονικό σημείο μοναδικής επαφής (single point of contact) είναι επιχειρησιακό με μία φιλική προς το χρήστη διαδικτυακή πύλη η οποία :
  • Θα έχει τη λίστα με όλες τις σχετικές πληροφορίες για συγκεκριμένες υπηρεσίες
  • Για κάθε υπηρεσία θα παρέχει μία γενική εικόνα των διαδικασιών που απαιτούνται, κάνοντας τη διάκριση μεταξύ των απαιτήσεων στην περίπτωση της εγκατάστασης και των απαιτήσεων για την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών.
  • Θα επιτρέπει κοινές διαδικασίες (που θα περιλαμβάνουν τα πιο σημαντικά επαγγέλματα και τους τομείς του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, της εκπαίδευσης και των κατασκευών) να ολοκληρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και με τα απαραίτητα έντυπα να είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και αναγνωρίζοντας τις ηλεκτρονικές υπογραφές σύμφωνα με την απόφαση 2009/767/EC.
Μεταφορές
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για τις οδικές μεταφορές φορτίων που θα άρει τους περιορισμούς που δεν προβλέπονται στην Οδηγία 96/26/ΕΕ της 29ης Απριλίου 1996 σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει νομοθεσία, προτεινόμενη από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που θα καθιερώνει τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη και υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου στον κλάδο των σιδηροδρόμων και να την καταθέσει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση. Η νομοθεσία θα πρέπει εκτός των άλλων να :
  • Εξασφαλίζει συνέπεια με όλη τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ για τον κλάδο των σιδηροδρόμων ώστε να διασφαλιστεί το αποτελεσματικό άνοιγμα της αγοράς, οι κοινωνικές και εργασιακές πολιτικές όπως επίσης και ο ανταγωνισμός και η πολιτική κρατικών ενισχύσεων.
  • Εγκαθιστά ένα ανώτατο όριο 50 εκ. ευρώ για την ετήσια συνεισφορά της κεντρικής κυβέρνησης σχετικά με την υποχρέωση προς τη δημόσια υπηρεσία (Public Service Obligation-PSO) για την περίοδο 2011-2013 και καθιστά σαφή την αρχή ότι το Κράτος δεν θα παρέχει καμία άλλη άμεση ή έμμεση στήριξη στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
  • Προβλέπει ότι οποιαδήποτε μελλοντική μεταβολή στο ύψος των μεταβιβάσεων υποχρέωσης προς τη δημόσια υπηρεσία (PSO) στις εταιρίες λειτουργίας θα πρέπει να εγκριθεί μόνο μετά την ανεξάρτητη και διαφανή αξιολόγηση από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με τη νομοθεσία που σχετίζεται με το έλεγχο και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
  • Παρέχει τη βεβαιότητα ότι τα διοικητικά συμβούλια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ έχουν τη νόμιμη δικαιοδοσία να διαπραγματεύονται νέες συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίες και μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις στελέχωσης που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
  • Διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη μεταφορά του χρέους στο Κράτος θα αποκτήσουν ισχύ μόνο μετά την υλοποίηση των βασικών δράσεων στο εγκριμένο επιχειρησιακό πλάνο.
Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα επιχειρησιακό πλάνο, προτεινόμενο από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για συγκεκριμένες δράσεις, το οποίο μεταξύ των άλλων θα:
  • καθορίζει πώς οι επιχειρησιακές δραστηριότητες θα καταστούν κερδοφόρες, λαμβάνοντας υπόψη και την κάλυψη του κόστους των αποσβέσεων, από το 2011 και θα περιλαμβάνει το κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών, αύξηση των τιμών και μείωση των μισθών και του προσωπικού.
  • παρέχει μια αναλυτική ανάλυση ευαισθησίας των συνεπειών του μισθολογικού κόστους πάνω σε διαφορετικά σενάρια σε σχέση με το αποτέλεσμα της συλλογικής σύμβασης. Αυτό παρέχει πληροφόρηση για τις διάφορες επιλογές αναφορικά με το προσωπικό.
  • εξασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών 2007/59/EC και 20078/57EC σχετικά με το πιστοποιητικό οδηγού τρένου και τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού δικτύου αντιστοίχως, επιτρέποντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων σιδηροδρομικών υπηρεσιών.
  • προβλέπει για την αναδιάρθρωση της εταιρίας συμμετοχών, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης ακίνητης και άλλης περιουσίας.
Προώθηση επενδύσεων και εξαγωγών
Η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα, σε συμφωνία με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, για να διευκολύνει τις ΑΞΕ και τις επενδύσεις σε καινοτόμους και στρατηγικούς τομείς (πράσινες βιομηχανίες, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κλπ) , την υιοθέτηση μέτρων που θα διευκολύνουν τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δράσεις που θα προωθούν προγράμματα μεγάλων ΑΞΕ και μέτρα ενδυνάμωσης των πολιτικών προώθησης των εξαγωγών. Αυτές οι δράσεις στοχεύουν στο να άρουν τις δυσκαμψίες και τους διοικητικούς περιορισμούς και πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις του Μνημονίου Κατανόησης.
  1. 2. Ενέργειες για τον τρίτο απολογισμό (να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τέταρτου τριμήνου 2010)
  1. i. Δημοσιονομική Προσαρμογή
Η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο του προγράμματος του 2010 για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.
Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει τον προϋπολογισμό για το 2011 στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα προσαρμογής που προσδιορίζει το παρόν Μνημόνιο.
Το Υπουργείο Οικονομικών εξασφαλίζει τον αυστηρό έλεγχο των δεσμεύσεων για τις κυβερνητικές δαπάνες και την αποτελεσματική συλλογή των φόρων, και διασφαλίζει ότι οι στόχοι του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης τόσο σε ταμειακή βάση όσο και σε ESA95 (βλ. αντιστοίχως πίνακα 2 του ΜΟΧΠ και άρθρο 1 της απόφασης του Συμβουλίου 2010/320/EU) θα επιτευχθούν.
Η κυβέρνηση θα προετοιμάσει ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και δημόσιων επιχειρήσεων με σκοπό την είσπραξή τουλάχιστον 1 δις Ευρώ ανά έτος την περίοδο 2011-2013. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης θα καλύψει τις συμμετοχές του Δημοσίου στους σιδηρόδρομους, οδικές μεταφορές, αεροδρόμια, λιμάνια, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την αγορά παιγνίων και τα ακίνητα. Επιπλέον θα αξιοποιήσει την ιδιωτική επένδυση ώστε να αναδιαρθρώσει την οικονομία, να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να συμβάλει στη δημοσιονομική εξυγίανση. Χρήση της τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα μέσω άμεσων πωλήσεων κρατικών συμμετοχών, συμφωνιών παραχώρησης , εισαγωγών στο χρηματιστήριο, στρατηγικών συμφωνιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την εγκαθίδρυση νέων εταιριών συμμετοχών.
Λογιστική και Έλεγχος
Η Κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι το κεντρικό μητρώο για τις δημόσιες επιχειρήσεις είναι επιχειρησιακά λειτουργικό.
  1. ii. Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
Το δημοσιονομικό πλαίσιο
Η κυβέρνηση υλοποιεί το νομοσχέδιο για την ενδυνάμωση του δημοσιονομικού πλαισίου. Τα ακόλουθα πρέπει να είναι μέρος της μεταρρύθμισης:
  • Η εισαγωγή ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου για τη γενική κυβέρνηση βάσει ενός τριετούς κυλιόμενου ανώτατου ορίου δαπανών για το κράτος, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και την τοπική αυτοδιοίκηση
  • Η ενδυνάμωση της θέσης του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία τόσο κατά την φάση προετοιμασίας όσο και εκτέλεσης του προϋπολογισμού (δίνοντας στον Υπουργό δικαίωμα αρνησικυρίας στις αποφάσεις για δαπάνες και στην εκτέλεσή τους)
  • Η εισαγωγή υποχρεωτικού αποθεματικού έκτακτων αναγκών στον προϋπολογισμό, της τάξεως του 10% της συνολικής πίστωσης για κρατικές δαπάνες, εκτός από μισθούς, συντάξεις και τόκους. Η χρήση του αποθεματικού έκτακτης ανάγκης θα αποφασίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών
  • Η διασφάλιση ότι το κοινοβούλιο δεν αλλάζει το συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού κατά το στάδιο έγκρισης, αλλά επικεντρώνεται στη σύνθεση των δημόσιων δαπανών και εσόδων και στην αξιοπιστία των προβλέψεων για τα έξοδα και τα έσοδα.
  • Η εισαγωγή ισχυρότερων μηχανισμών ελέγχου των δαπανών, ειδικότερα μέσω της εφαρμογής κατάλληλων ελέγχων για την παρακολούθηση της ανάληψης υποχρεώσεων, μέσω των οποίων οι φορείς δαπανών (υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομεία και νομικά πρόσωπα) θα αναφέρονται τακτικά στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων σε σύγκριση με τις πιστώσεις του προϋπολογισμού.
  • Η εισαγωγή ενός κανόνα εσόδων για την γενική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο η διάθεση των εσόδων εφόσον αυτά ξεπερνούν τις προβλέψεις θα καθορίζεται εκ των προτέρων στον προϋπολογισμό.
  • Η δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο που θα παρέχει ανεξάρτητες συμβουλές και ειδικό λεπτομερή έλεγχο σε δημοσιονομικά ζητήματα, θα αναφέρεται δημοσίως για τα δημοσιονομικά σχέδια και την εκτέλεσή τους, καθώς και για τις μακροοικονομικές υποθέσεις που χρησιμοποιούνται στον προϋπολογισμό.
Το κοινοβούλιο υιοθετεί τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου που διέπει τους μισθούς του δημόσιου σε συμφωνία με τον παρόν Μνημόνιο.
Η ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα παράσχει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2010 ενδιάμεσες μακροχρόνιες προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι το 2060 σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Ιουλίου 2010 που θα καλύπτουν τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, συντάξεις Δημοσίων Υπαλλήλων).
iii. Εποπτεία και ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα
Λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των στρατηγικών μελετών και των οικονομικών ελέγχων (due diligence) των τραπεζών, η Κυβέρνηση θα διατυπώσει ένα πρόγραμμα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του τραπεζικού συστήματος.
  1. iv. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
Τοπική αυτοδιοίκηση
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει όλα τα απαραίτητα νομοσχέδια και διατάγματα που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης (Καλλικράτης) και θα διασφαλίσει την εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ το 2011 και επιπρόσθετων 500 εκ. ευρώ ανά έτος το 2012 και 2013 για τη γενική κυβέρνηση στο σύνολό της. Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει διάταγμα που δεν θα επιτρέπει στις τοπικές κυβερνήσεις να πραγματοποιούν ελλείμματα, τουλάχιστο μέχρι το 2014.
Μισθοί στο δημόσιο τομέα και διαχείριση ανθρώπινων πόρων
Το Υπουργείο Οικονομικών, μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών θα ολοκληρώσει την εγκατάσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει μια αναλυτική έκθεση, με τη συνεργασία της Αρχής Ενιαίων Πληρωμών, για τη δομή και το ύψος των αποζημιώσεων, το μέγεθος και τη δυναμική της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση. Η έκθεση θα πρέπει να παρουσιάζει τα πλάνα για την κατανομή των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα για μία περίοδο μέχρι το 2013 και που, εκτός των άλλων, θα καθορίζει τα σχέδια για την ανακατανομή του ειδικευμένου προσωπικού σε τομείς αναγκαίους για την υλοποίηση του Μνημονίου Κατανόησης, περιλαμβάνοντας τη φορολογική διοίκηση, το ΓΛΚ, την επιθεώρηση εργασίας, τις ρυθμιστικές αρχές και την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και εφαρμογή ενός απλοποιημένου συστήματος αμοιβών.
Καλύτερη Νομοθέτηση
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοσχέδια και μέτρα απαραίτητα για την εφαρμογή της ατζέντας για Καλύτερη Νομοθέτηση («Better Regulation Agenda»).
Για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας
Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για το θεσμικό πλαίσιο προμηθειών υγείας (Νόμος 3580/2007, όπως τροποποιήθηκε το Μάιο του 2010 από το νόμο 3846/2010), θα δημιουργήσει σύστημα για τη διαχείριση των φαρμάκων, το οποίο θα ευνοεί την χρήση γενόσημων φαρμάκων – αντίγραφα, συμπεριλαμβανομένου και ενός συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των συνταγών των γιατρών. Ο στόχος είναι η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διείσδυσης γενόσημων φαρμάκων, μεταξύ των άλλων και με την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων από τα νοσοκομεία και τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς στη βάση των δραστικών ουσιών.
Η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το σύστημα πληρωμής 3 ευρώ από τους εξωτερικούς ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία και θα παρατείνει την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια) ώστε να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας και να αυξηθούν τα έσοδα, εκτός των άλλων και με την αύξηση της συν-πληρωμής των εξωτερικών ασθενών και των διαγνωστικών υπηρεσιών.
Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα μηχανοργάνωσης των νοσοκομείων, αναβαθμίζοντας τα συστήματα κατάρτισης των προϋπολογισμών τους και τη μεταρρύθμιση των συστημάτων διοίκησης, λογιστικής διαχείρισης (συμπεριλαμβανομένου και διπλογραφικού λογιστικού συστήματος) και χρηματοοικονομικής διαχείρισης.
Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει περισσότερη δημοσιονομική και λειτουργική επίβλεψη των δαπανών υγείας από τον Υπουργό Οικονομικών, τη δημοσίευση ελεγμένων λογαριασμών και τη βελτίωση των μηχανισμών τιμολόγησης και κοστολόγησης.
Η Κυβέρνηση θα αναζητήσει τεχνική βοήθεια από διεθνείς ανεξάρτητους ειδικούς πάνω σε όλα τα ζητήματα της αποτελεσματικότητας και επάρκειας του συστήματος προμηθειών της υγείας και διοίκησης των νοσοκομείων, στοχεύοντας στο να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει τις απώλειες.
Για την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές
Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε πλήρη λειτουργία το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
Οδηγία των υπηρεσιών
Η κυβέρνηση θα αλλάξει την υπάρχουσα (κλαδική) νομοθεσία σε σημαντικούς τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο και η εκπαίδευση. Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να :
  • διευκολύνει την ίδρυση υπηρεσιών, με το να :
  1. τροποποιήσει ή καταργήσει απαιτήσεις που απαγορεύονται από την οδηγία των υπηρεσιών και
  2. *μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις που αναφέρονται σε ποσοτικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, νομικές απαιτήσεις, μετοχικές απαιτήσεις, κατώτερες ή ανώτερες αμοιβές και περιορισμούς σε πολυτομεακές δραστηριότητες.
  • διευκολύνει την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών, έτσι ώστε οι πάροχοι διασυνοριακών υπηρεσιών να έχουν να συμμορφωθούν μόνο με συγκεκριμένες απαιτήσεις που καθορίζονται από την ελληνική νομοθεσία σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όπου γίνεται παραδεκτό από τα άρθρα 16 ή 17 της οδηγίας των υπηρεσιών).
  • παρέχει τη νομική βεβαιότητα για τους παρόχους διασυνοριακών υπηρεσιών, με το να καθορίσει στην αντίστοιχη (κλαδική) νομοθεσία ξεκάθαρα ποιες προϋποθέσεις αφορούν ή όχι διασυνοριακές υπηρεσίες.
Η Κυβέρνηση καθορίζει έναν περιορισμένο αριθμό από κλάδους υπηρεσιών προτεραιότητας οι οποίοι είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση κλαδικής νοB

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου