Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η διπλωματία του "λιγότερα στρέμματα γης για να κοιμάμαι ήσυχος"...


Όταν πριν δύο χρόνια αποκάλυψα το περίφημο «Λιγότερα στρέμματα (εθνικής) γης για να κοιμάμαι ήσυχος»… του κ. Παπανδρέου στην συνέντευξη του Καναδά, πολλοί – εντός , εκτός και επί ταυτά – θέλησαν ,με διαφόρους τρόπους, να κρεμάσουν στην αποκάλυψη την ταμπέλα … «ad absurdum» .
Η απάντηση μου -τότε- είναι γνωστή: «Ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις».Με την επισήμανση ότι: «Προσοχή όμως: οι μέρες στο ημερολόγιο είναι πιο κοντά απ΄ ό,τι φαίνεται»!
Πριν αρκετούς μήνες επίσης είχα επισημάνει με.....
 άρθρο μου ότι: «Η χρεοκοπία της χώρας δεν είναι το κατώτερο στάδιο, όπως θέλει να λέει ο πρωθυπουργός. Το κατώτερο στάδιο έχει … διαφορετικό ‘άρωμα’ και δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομία της πατρίδας μας».
Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε μετά το πέρας των συζητήσεων ότι μπήκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα, διμερή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά. Σχολιάζοντας μάλιστα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα μέχρι το τέλος του έτους, διευκρίνισε ότι -απλά-… δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα (!).
Υπενθυμίζω εδώ και τονίζω την διαφαινόμενη αντίφαση μεταξύ των χθεσινών δηλώσεων του κ. Παπανδρέου και στις πάγιων θέσεων της χώρας μας για το θέμα της υφαλοκριπίδας. Η Ελλάδα , όπως αναφέρει επίσημα και το Υπουργείο Εξωτερικών εδώ και χρόνια, θεωρεί την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ως τη μόνη διαφορά, και πάντως νομικής φύσεως, μεταξύ των δύο χωρών και συνεπώς προκρίνει τη δικαστική διευθέτησή της.
Αντιθέτως, η Τουρκία θέτει το ζήτημα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καθίσταται σαφές ότι οι διεκδικήσεις της υπερβαίνουν κατά πολύ τα δικαιώματά της τα οποία απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Ουσιαστικά, η Τουρκία αποβλέπει στην απόκτηση δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας δυτικά των ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και κατά συνέπεια στον εγκλωβισμό αυτών σε μία ζώνη τουρκικής δικαιοδοσίας. Το γεγονός ότι η τουρκική άποψη δεν βασίζεται σε κανένα κανόνα του Διεθνούς Δικαίου, αποκαλύπτει την επιδίωξη της Τουρκίας να αναγάγει μια διαφορά νομικής φύσεως, σε …πολιτική.
Αυτά τα περί συμφωνίας και χρονοδιαγράμματος λοιπόν των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου παραπέμπουν όχι σε νομική λύση , αλλά σε πολιτική. Και ο νοών νοείτω!
Ερωτηθείς δε ο κ. Παπανδρέου για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, απέφυγε να απαντήσει ευθέως και περιορίστηκε στο… «ας δούμε τι θα κάνουν οι Τούρκοι στην πράξη» . Στην ίδια οδό κινήθηκε-αυτή της αποφυγής απάντησης - και για όσα έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα περί μυστικών διαπραγματεύσεων, περιοριζόμενος στο … «η Ελλάδα διεξάγει τις επαφές στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».
Ερωτήσεις λοιπόν προς τον κ. Παπανδρέου: Γιατί κύριε πρωθυπουργέ ξαφνικά μειώθηκε δραματικά η αναλογία των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που πετάνε καθημερινώς στο Αιγαίο από τις αρχές του 2010;
Γιατί για κάθε 40 τούρκικα αεροσκάφη στο Αιγαίο απογειώνονται για να τα αναχαιτίσουν… ελληνικά αεροσκάφη;
Γιατί κύριε πρωθυπουργέ τα ελληνικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίαςαποφεύγουν το 2010 να προσεγγίσουν τα τουρκικά;
Με ποίου εντολές οι αεροπόροι μας έχουν αφήσει εντελώς απροστάτευτο το Αιγαίο; Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι κύριε πρωθυπουργέ. Το 2009 ( σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) είχαμε 1.678 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από Τούρκικα Αεροσκάφη. Μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη 2010 ( που έχουμε στοιχεία) οι παραβιάσεις ήταν σχετικά ανάλογες με αυτές του 2009. Διέφεραν μόνο στο ότι υπήρξε φέτος μια ποσοστιαία άνοδος στον αριθμό των οπλισμένων τούρκικων σχηματισμών που παραβίαζαν τον ΕΕΧ.
Γιατί λοιπόν κύριε πρωθυπουργέ ενώ το 2009 υπήρξαν 237 εμπλοκές των ελληνικών αεροσκαφών στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν το Αιγαίο , εφέτος μέχρι τον Σεπτέμβρη υπήρξαν… μόλις 14 εμπλοκές για ανάλογες του 2009 παραβιάσεις του ΕΕΧ;
Γιατί κύριε Παπανδρέου αφήνετε την Άγκυρα να μετατρέπει τον διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου σε τουρκική κυριαρχία και να «ελέγχει» όποιον κινείται γύρω από αυτήν την «τουρκική κυριαρχία»;
Γιατί επιτρέπετε στην Τουρκία να καταργεί εν ψυχρώ στην πράξη το FIR Αθηνώνκαι να ελέγχει μόνη της την εναέρια κυκλοφορία, αρμοδιότητα που έχει αποδοθεί διεθνώς στην Ελλάδα από τον ICAO;
Γιατί κύριε Παπανδρέου «επιτρέπετε» στην Τουρκία να «ελέγχει» τις ελληνικές πτήσεις ανατολικά του 25ου μεσημβρινού στο Αιγαίο;
Με άλλα λόγια, βάσει ποιας λογικής κ. Παπανδρέου πέραν της «Λιγότερα στρέμματα (εθνικής) γης για να κοιμάμαι ήσυχος», αφήνετε την Τουρκία να βάζει γερά τις βάσεις ώστε να καταστεί στο μέλλον αδύνατη η πρόσβαση στα ελληνικά νησιά ανατολικά του 25ου μεσημβρινού; (τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των τουρκικών ασκήσεων, οι οποίες όμως εκτελούνται σε ….μόνιμη ετήσια βάση)
Αφήστε κ. πρωθυπουργέ τα άπλυτα και ανέξοδα περί «προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» και δώστε απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα.
Οι… 14 εμπλοκές στις 955 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου αποτελούν αρνητικό Ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ… «προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας»!

http://kostasxan.blogspot.com/2010/10/blog-post_2733.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου